Jaarlijks produceren we in Nederland ongeveer 800 kg bouwafval per persoon. In 2020 bestaat meer dan 40 procent van ons afval uit bouwafval. Een groot deel van dit bouwafval kan nog goed gerecycled worden. Niet gek dus dat we op zoek zijn gegaan naar manieren om dit afval te hergebruiken. De afvalstoffen die tussen het bouwafval te vinden zijn kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Er wordt daarom aan u gevraagd om dit afval zoveel mogelijk in te zamelen. Hiervoor kunt u een bouwafval container huren. We verwerken een groot deel van het ingeleverde bouwafval nu tot groene energie of als duurzame grondstof. Toch kunnen we veel meer met bouwafval dan we denken. Wist u dat er in Rotterdam een huis is gebouwd dat voor het grootste deel bestaat uit bouwafval?
Een huis van bouwafval
Toen de twee net afgestudeerde architecten Nina Aalbers en Ferry van ‘t Veld van Architectuur Maken hoorden dat bijna de helft van ons afval bestaat uit bouwafval werden zij meteen enthousiast. Hier wilden Nina en Ferry iets mee doen! Samen met Klein maar Fijn startten zij een project waarbij zij een klein en smal maar functioneel huis zouden bouwen, uiteraard alleen van bouwafval, en daarbij moest ook nog eens geen tot weinig afval vrijkomen. Best een opgave, dus. Het initiatief werd bedacht om kleinschalig wonen mogelijk te maken en om zoveel mogelijk gerecyclede materialen te hergebruiken. En hoe bouw je een huis op een zo duurzaam mogelijke manier? Juist, door afval als bouwstenen te gebruiken.
Na ongeveer 2 jaar van certificaten behalen, vergunningen aanvragen en bouwen was het huis eindelijk af. Het huis kreeg de naam ‘’De Gouverneur’’, vernoemd naar de straat waarin het staat. Het huis heeft vier verdiepingen met elk een eigen functie: woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer. Daarnaast beschikt het huis ook nog over een tuin en een klein dakterrasje. Elke verdieping heeft een oppervlakte van 32m2. De architecten hebben samen met de start-up StoneCycling bekeken welke opties er zijn voor een zo duurzaam mogelijke fundering. De muren en stenen zijn voor 70 procent gemaakt van samengeperst bouwafval zoals glas en keramiek. Doordat de stenen uit glas bestaan kunnen ze bij een lager temperatuur gebakken worden; erg duurzaam dus!
Het Rotterdamse huis aan de Gouverneurstraat te Rotterdam werd in 2016 opgeleverd en is daarmee het eerste huis dat bestaat uit bouwafval. In totaal is er meer dan 22.830 kilo bouwafval verwerkt in het huis. Mede door de dunne vloeren en muren. De internationale media aandacht die het huis heeft gekregen laat zien dat we ons steeds meer verdiepen en interesseren in een duurzame levenswijze.
Waarom een bouwafval container huren?
Bij veel bouw- en sloopklussen komen veel verschillende afvalstromen vrij, maar de hoeveelheid per afvalstroom is vaak relatief klein. Het is dan in veel gevallen te duur om voor elke afvalstroom een aparte afvalcontainer te huren. Omdat het afval toch vaak bruikbaar en gewild is bij afvalverwerkers kunt u een afvalcontainer huren voor gemengd afval; de bouwafval container. De inhoud van de bouwafval container kan naast groene energie ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Omdat Milieu Centraal verwacht dat we in de toekomst nog meer bouwafval zullen produceren wordt ook aan u gevraagd om dit zoveel mogelijk in te leveren. U kunt voor verschillende klussen een bouwafval container huren. Heeft u veel verschillende soorten afval maar zijn dit kleine hoeveelheden? Dan kunt u een bouwafval container huren.
Meteen een bouwafval container huren
Op onze website kunt u eenvoudig een bouwafval container huren en meer informatie vinden over onze afvalcontainers. Bent u op zoek naar een andere afvalcontainer? Bekijk dan onze website. Heeft u meer vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan telefonisch of via de mail contact met ons op.